Esztrich betonozás - Burkolás

viktorepito.hu  I  info@viktorepito.hu


Esztrich betonozás - festés - gipszkartonozás - hidegburkolás - térkövezés


Fal és épületrepedések javítása

Repedés van a házán?
Remélem még nem túl vastag! 


De ha halogatja a rendbe hozását, akkor előbb – utóbb vastag lesz! Ha elfogad egy tanácsot, ne sokat tétovázzon! Minél előbb megtaláljuk a fal repedés okát, annál kisebb a keletkező kár és nagyobb az esély a tökéletes javításra. A repedés azt jelzi, hogy valami nagy baj van! A falrepedés pont olyan, mint egy betegség tünete. Bizonyos jelekből meg tudjuk állapítani a repedés okát és a lehetséges javítási módokat. Először mindig az okot kell megtalálni, meg kell azt szüntetni, majd utána kell kijavítani a repedést.

Az épületen megjelenő repedések gyakran az alapozáskor, az alapárok készítésekor elkövetett hibákra vezethetők vissza. A leggyakoribb hibát az okozza, hogy az alaptömb helyének, az alapároknak műszakilag szakszerű, alul síkfelületet alakítottak ki. Az alapárok kiemelésének legfontosabb része: a külső és a belső élek és a vízszintes alsó árok – felület korrekt kialakítása!

Ha hibás a kivitel súlyosak a következményei!!

A fő- és válaszfalak megrepedése, a repedések iránya – „ábrázoló geometriailag” tekintve – nyilvánvalóan háromféle lehet: függőleges, vízszintes és ferde, s valamennyi esetben lehetséges mind az egyenletes szélességű, mind pedig az egyik irányban megnyíló, tehát a fokozatosan kiszélesedő formájú repedés. Az épületek többsége ma is sávalapozással készül. A leggyakoribb hibát az okozza, hogy az alapároknak a gépi, vagy akár kézi kiásásánál nem a műszakilag szakszerű, nem az indokoltan „sarkos” és alul síkfelületet alakítottak ki. Az épület felépítésekor, az alapokra ható egyre növekvő súly hatására a betonalap alsó, domború végződése könnyebben belenyomódhat, – kissé megsüllyedve – a talajba. A hibás alapárok-kialakítás egyenes, törvényszerű eredménye, következménye: az alapsüllyedés hatása később árulkodóan és szinte beprogramozottan a különféle irányú repedésekben jelenik meg; és bár utólag, de az építés, az alapozás során elkövetett hibát elárulja.